Page 11 - Hud&Helse nr. 1/2022
P. 11

Da mønsterpasienten Else Marie Fladby ble utskrevet fra sykehuset, ble hun bedt om
å komme tilbake for å hjelpe hudavdelingen.
HOVEDSAKEN UVIKLINGEN
 Else Marie Fladby ble headhuntet som pleiemedhjelper til hudavdelingen på Rikshospitalet. Hun er er født i 1945 og vokste opp i en søskenflokk på åtte på Evenrud gård på Toten. De var seks søstre og en bror, og alle ble tidlig vant til å hjelpe til på gården. Den gode arbeidsmoralen har Else Marie tatt med seg videre i livet. Hun har vært gift, har to døtre og tre barnebarn. Hun bor nå på Fladby gård på Ullensaker og liker å ha mange jern i ilden.
– Det er min eldste datter som eier gården, men hun bor på en annen gård. Tidligere kjørte jeg traktor, nå får jeg bare lov til å klippe gresset, sier Else Marie og ler.
Hun forteller om både opp­ og nedturer i livet, men at hun bestandig har valgt å fokusere på det positive. Hun er svært glad i jobben sin på sengeposten på hudavdelingen på Rikshospitalet, der hun er ringevikar.
– Jeg har fått en rammeavtale som gjør at jeg kan ta vakter selv om jeg blir 77 år til sommeren, sier Else Marie smilende.
– Jeg har vært heldig som har kunnet komme tilbake etter både hjerneblødning og hjerteinfarkt. Jeg var lenge borte ved disse to hendelsene. Da var det ekstra hyggelig at kollegene ønsket meg varmt velkommen tilbake. Jeg er takknemlig for alle de gode
tilbakemeldingene jeg får og at jeg fremdeles regnes med som en ressurs på avdelingen.
Tar gjennomgangen med nyansatte
Fagutviklingssykepleier og helsefaglig rådgiver i Psoriasis­ og eksemfor­ bundet, Astrid Blikstad, har jobbet på sengeposten på hudavdelingen på Rikshospitalet i fire år. Hun forteller at det var Else Marie som ga henne oversikt og en gjennomgang blant annet når det gjaldt kremer og salver den gangen hun begynte.
– Else Marie har utrolig mye kunnskap om hudlidelser og er flink til å lære fra seg. Det kommer blant annet til nytte når vi får inn barn som pasienter, og foreldrene og barnet sammen skal lære hvordan de skal takle barnets sykdom i alle situasjoner hjemme.
– Hun instruerer også voksne pasienter, og hun kan være ganske bestemt. Det er alltid godt ment, og følger pasientene Else Maries råd, har de de beste forutsetninger til å leve godt med sin sykdom i hverdagen. Det er fint å ha en kollega som er så trygg på sitt fagfelt.
Astrid sier at Else Marie også betyr mye for miljøet på avdelingen. Hun beskriver hjelpepleieren som en god kollega og et medmenneske med mye varme og omsorg. è
HUD & HELSE 1/2022 11




















































































   9   10   11   12   13