Page 40 - Hud&Helse nr. 1/2022
P. 40
SPØRSMÅL OG SVAR
?
!som legen har anbefalt deg. Et ganske så enkelt tips, men mange oppgir at dette hjelper når en skal ha oversikt over smøreregimet. Her er et klassisk eksempel hentet fra lege vakthåndboken: «Bruk preparatet to ganger daglig i to uker. Deretter nedtrapping med intervallbehand ling, for eksempel to–tre ganger daglig frem til en uke etter remisjon, deretter totre ganger per uke
i treseks uker.»
Ha en kalender for hånden. Du
kan bruke almanakk eller veggkalen der – velg det som er mest praktisk
slik
Ja jeg har et tips! Skriv nedtrappingsplanen ned i kalenderen. Akkurat
for deg. Begynn deretter å skrive ned smøreplanen.
Eksempel:
1. Først skriver du «smøring» morgen og kveld for hver dag frem til legen skriver at du skal gjøre endringer.
I dette eksempelet gjelder det to uker. Noen liker «å huke av» når smøringen er utført.
2. Når du nå skal trappe ned, skriver du ned smøring hver dag en uke frem i tid.
3. Nå skal du trappe ned til noen ganger i uka. Velg deg ut faste dager, for eksempel mandag, onsdag og fredag. Skriv «smøring» i kalenderen din disse dagene 36 uker frem i tid.
Når vi skriver en smøreplan ned på denne praktiske måten, kan det være god hjelp for foreldre som har barn med hudsykdom eller for ungdom og voksne som selv har hudsykdom. I tillegg kan du notere ned stikkord om bedring eller forverring.
På badet
Noen kan ha god nytte av å ha en slik smørekalender tilgjengelig på badet. Kanskje kan det være en ide å ha det ved siden av legemiddelet og ikke minst fuktighetskremen? Ikke gi deg med smøringen selv om du ser rask bedring i huden. Følg nedtrappingen som anbefalt. På den måten forebyg ger du unødvendig oppbluss av betennelse i huden. Lykke til!
Legen har skrevet en nedtrappings- plan på kortisonkremen jeg bruker, men jeg vet ikke helt om jeg forstår planen. Tips?
– Viktig med godt samarbeid
Hudlege Cato Mørk har sittet lengst som leder i PEFs medisinske råd.
Da Cato Mørk begynte i hudfaget i 1984, tok Psoriasis og eksemforbundet raskt kontakt med han. Han sa ofte ja til forespørsler, og han har blant annet holdt foredrag og skrevet innlegg
i medlemsbladet til PEF opp gjennom årene. Han har også vært medisinsk ansvarlig for klimabehandling for pasienter med psoriasis gjennom mange år, og så ble han med og etter hvert leder for PEFs medisinske råd. Mørk var leder i til sammen ni år (2000–2009).
– Vi har vært vitne til et svært vellykket samarbeid mellom basalfor skere, klinikere og legemiddelindus trien. Jeg har deltatt i noe av dette forskningsarbeidet. Pasientorganisasjo nen deltar nå også i større grad i de kliniske forskningsprotokollene. Derfor er det viktig med et godt samarbeid
mellom forskere og pasienter. PEF disponerer endel forskningsmidler, og det er viktig at disse kanaliseres til gode forskningsprosjekter. Det medisinske rådet gir mulighet for å påvirke hvordan disse pengene brukes, sier Cato Mørk, som i dag jobber som hudlege ved Akershus hudlegesenter.
– Hva har det gitt deg å sitte i PEFs medisinske råd?
– Arbeidet i medisinsk råd har gitt innsikt i helsepolitikk, og jeg har blitt kjent med hva som rører seg blant pasienter og pasientorganisasjonen nasjonalt og internasjonalt. Som leder i medisinsk råd har jeg fått godt innblikk i interaksjonen mellom PEF og myndighetene og mellom PEF og legemiddelindustrien. Jeg har møtt mange hyggelige mennesker på alle de
møtene jeg har vært på gjennom alle disse årene, sier han.
– Hva vil du si at PEF har bidratt med i utviklingen av dermatologifaget?
– Det er et ønske om at et samarbeid mellom hudlegene og PEF skal gjøre at vi sammen skal stå sterkere for å styrke hudfaget og få bedre behandling for hudpasientene. PEF er gode lobbyister og har god kontakt med media. I en mediefokusert verden vil en pasient ofte være et godt utgangspunkt for å belyse et problem. Her kan PEF bidra. Samar beidet bidrar til kunnskapsformidling, og det setter hudfaget og hudpasientene på agendaen. PEF vil nok også i visse situasjoner ha større legitimitet i møte med visse beslutningstagere. Det mener jeg at dette samarbeidet har bidratt til og således vært til gjensidig glede.
40 HUD & HELSE 1/2022